Tentoonstelling hedendaagse iconen 2019/2020

Sinds ruim 3 jaar bestaat mijn vrije werk uit het maken van hedendaagse iconen van glasmozaïek. Inmiddels zijn er 28 iconen. Mijn wens is dat de tentoonstelling te zien zal zijn in verschillende kerken. Inmiddels zijn er al 15 tentoonstellingen geweest. In 2019/20 zullen er meer volgen.

Passie en Missie De iconen komen vanuit mijn passie tot stand. Ze vormen onderdeel van mijn missie om het christelijk geloof op een andere manier naar het leven van nu te vertalen. Om deze passie en missie te kunnen blijven doen ben ik genoodzaakt voor een expositie een huurtarief te vragen om daarmee in de kosten te kunnen voorzien. Wil je meer daarover weten; via de mail stuur ik je graag de mogelijkheden toe.

AGENDA
Burgh Haamstede de gehele maand augustus. Informatie
De expositie wordt op vrijdag 2 augustus om 14 uur geopend en is te zien tot zondag 1 september.
Waar: de kerk van den Burgh
De iconen zijn alle dagen te zien vanaf 14.30, zaterdag de gehele dag, behalve zaterdag 10 augustus. Op 15 augustus zal ik om 14 uur een lezing geven over de iconen. (Tijdens deze lezing zal ik ingaan op de symboliek en betekenis van de iconen en hoe de moderne iconen zich verhouden tot de iconen uit de klassiek traditie)

Leestip op PZC.nl: “Predikant exposeert glasiconen in Burgh: ‘Het geloof is een prachtige parel, maar hij mag wel weer meer gaan glimmen’”
BURGH - 2019 - Het liefst zou Anne-Marie van der Wilt (53) de christelijke traditie eigenhandig afstoffen en het een beetje ‘glossy’ maken. Zo zonde, vindt de predikant en beeldend kunstenaar uit Lage Zwaluwe dat ‘die prachtige parel’ niet aan alle kanten glimt. Zelf draagt ze met haar glasiconen wel haar steentje op dat gebied bij. Die zijn de hele maand augustus in het kerkje van Burgh te zien. Lees verder op PZC.nl

In het dagblad "Ons Eiland Schouwen-Duiveland" is een tweede interview met Anne-Marie te vinden. U vindt de link hier.

2020
-Landelijk Dienstencentrum PKN in Utrecht 1 januari 2020 tot half april.

Voor de rest van het jaar zijn een aantal aanvragen in overleg, daarover leest u meer in de volgende nieuwsbrieven.

Tentoonstelling MODERNE ICONEN

van Anne-Marie van der Wilt

Opening Expositie Hedendaagse Iconen DorpskerkPoortugaal door Leo Fijenicoon

In de Dorpskerk van Poortugaal wordt vanaf zaterdag 9 maart 2019 t/m Pasen april 2019 een expositie georganiseerd door de commissie Vorming en Toerusting van de gezamenlijke kerken te Rhoon en Poortugaal, waarin u moderne kunstwerken met Bijbelse voorstellingen van glasmozaïek kunt bewonderen. Anne - Marie van der Wilt, theoloog en beeldend kunstenaar, ontwerpt en maakt antependia, wandkleden, stola’s en glasapplique’s voor  kerken en stiltehoeken.
Deze uitgebeelde Bijbelse verhalen worden ook wel iconen genoemd en zijn ‘Vensters op de hemel’ of ‘Ladders naar de eeuwigheid’. Bij een icoon gaat het nooit om de afbeelding zelf of om deze te aanbidden. De symbolische afbeelding nodigt uit om door de icoon heen te kijken naar het beeld er achter van God, Jezus, en Maria of het Bijbelverhaal. U kunt dan rustig in stilte bij de afbeelding kijken. Er is soms weerstand tegen iconen in de protestante traditie omdat wordt gedacht dat iconen worden aanbeden en verheerlijkt. Toch is dat niet waar het bij iconen over gaat…………
Iconen scheppen ruimte voor verstilling en gebed om daarin het mysterie en de mystiek van het geloof te ervaren. Anne - Marie heeft inmiddels 26 kunstwerken bij verhalen uit de Bijbel gemaakt. Ook de Weg naar het kruis, die Jezus maakt, de Opstanding, Hemelvaart en Pinksteren zijn te bewonderen.

Op zaterdag 9 maart 2019 wordt de expositie feestelijk geopend om 14.30 uur door Leo Fijen, werkzaam bij KRO/NCRV ,directeur van uitgeverij Adveniat en programmamaker van o.a. de kloosterseries. Hij zal kort ingaan op de vraag: Wat kunnen hedendaagse iconen van Bijbelse voorstellingen betekenen voor ons eigen leven? Kunnen zij bijdragen in de speurtocht naar de heilige stilte in ons zelf?
U bent van harte welkom. De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat.
Anne - Marie van der Wilt houdt een lezing op woensdagavond 27 maart om 20.15 uur in de Dorpskerk te Poortugaal. De lezing gaat over de inspiratie en de techniek bij het maken van de iconen tegen de achtergrond van de eeuwenoude iconentraditie. Natuurlijk kunt u dan ook zelf de kunstwerken van glasmozaïek bekijken.
Elke zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur is de dorpskerk open tot en met tweede Paasdag 22 april.  U mag dit beslist niet missen.

Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Gemeenschapsfonds Albrandswaard.
Informatie:  Anja Bruijkers – Koel, anjakoel@live.nl tel. 0627350522

Flyer: link