titel\onderwerp: Raampartij bewerkt met glasapplique.

opdrachtgever: Zorgcentrum “De Oudelandse hof” - Berkel en Rodenrijs

Achtergrondinformatie: Het stiltecentrum sluit aan bij het gebouw en de omgeving.
“De Oudelandse” hof staat in Lansingerland, een van oorsprong groen gebied.
Dit groen heeft men bij het ontwerp en bouw van dit gebouw terug willen laten komen in de diverse tuinen rondom het gebouw. Zo is er een zogenaamde Pluktuin, Geurtuin en een Vlindertuin.
Omdat vlinders van oudsher alles met religie te maken hebben besloot men dat het thema vlinders een belangrijke plaats moest krijgen in het stiltecentrum.

Binnen in het stiltecentrum is een raampartij te zien, glas bewerkt met glasapplique. Dit is een techniek waar glas op glas verlijmd wordt.
Er is gewerkt met de kleuren groen blauw en paars, ook ziet u hier en daar een oranje accent om zo de link naar de kozijnen van het gebouw te maken.
Achter de keuze voor de kleuren blauw en groen zit de visie dat deze kleuren een rustgevend effect hebben op mensen.
Blauw en groentinten werken niet alleen rustgevend maar zijn ook ruimtelijk en harmoniserend. Vanwege deze kenmerken zij deze kleuren geschikt voor een ruimte met een meditatief karakter, zoals een stiltecentrum. Blauw is vooral de kleur van perspectief, oneindigheid, kleur van water van lucht. Blauw staat symbool voor betrouwbaarheid, vriendelijkheid en ontspanning. Groen is kleur van het leven, de natuur, van begroeiing en staat symbool voor nieuw leven, hoop en groei.
In de ontwerpen voor het stiltecentrum vormen vlinders een terugkerend element.

De vlinder heeft meerdere symbolische betekenissen, zowel algemene als christelijke:
als algemeen symbool symboliseert de vlinder de kortstondigheid van het leven, dit vanwege zijn teerheid en korte levensduur.
In de beeldende kunst\iconografie is een vlinder die uit de pop kruipt het symbool van de ziel die het lichaam verlaat.
In de Christelijke beeldende kunst\iconografie is een vlinder een symbool voor de opgestane menselijke ziel. De vlinder symboliseert hierbij: het sterven van de mens waarbij de ziel haar stoffelijk omhulsel ontstijgt, zoals een vlinder haar pop. De levenscyclus van: rups, pop en vlinder symboliseert leven, dood en opstanding. Vlinders fladderen van bloem naar bloem ze lijken haast wel te dansen De transformatie of gedaanteverwisseling van de vlinder is ook symbolisch geworden voor het proces van het leven zelf. Naast de gedachten aan leven en dood straalt de vlinder ook vrolijkheid en levenslust uit. Vlinders schenken ons kleur en vreugde.