Raam voor stiltecentrum van Hospice Bardo in Hoofddorp 2013

Techniek: Raam van glasapplique, glas op glas verlijmd.
Titel: Geborgen

Abstracte verbeelding van geborgenheid, veiligheid, troost en bemoediging.
In een hospice word je geconfronteerd met eindigheid, pijn en het loslaten van het leven. Dat is, met leven dat in haar laatste fase is beland. Het motto en visie van het hospice Bardo is Leven in de laatste fase. Een mooi motto dat aangeeft dat zolang het leven wordt geleefd er sprake is van leven. De begeleiding en zorg in het hospice is daarop gebaseerd ,om mensen met liefde en goede zorg te omgeven tot het einde toe.
Op het raam is een cirkel te zien als symbool voor oneindigheid; een cirkel heeft geen begin en geen einde. Daarbij is de cirkel symbool voor heelheid, en het verlangen daarnaar . De cirkel is ook symbool voor eeuwigheid en God.
Op het raam is beweging te zien, dat verwijst naar het motto Leven in de laatste fase. Ook al bevindt het leven zich in een laatste fase, er is wel sprake van leven, er is letterlijk nog beweging mogelijk.
De vormen kunnen verwijzen naar geborgenheid, veiligheid, warmte, je gedragen weten.
Mijn wens is ,dat het mensen die naar het raam kijken een gevoel geeft dat ze er hier in dit huis niet alleen voor staan, maar liefdevol worden bijgestaan. Hoewel de weg naar de dood uiteindelijk door ieder mens alleen moet worden afgelegd.

In de oranje-rode halve cirkel zijn overal barstjes te zien. Deze barstjes verwijzen naar de gebrokenheid, de pijn en het verdriet van het bestaan, hier voelbaar in het hospice. De confrontatie met de eindigheid van het leven is hier een feit. Heel bewust wil ik dit niet wegpoetsen, maar onderdeel laten zijn van het geheel.

Kleuren kunnen mensen troosten, bemoedigen en mensen helpen om even uitgetild te worden boven de harde werkelijkheid. Kleuren doen hoe dan ook iets met iemands gemoedstoestand.
Op dit raam is gekozen voor warme kleuren, die richting aardetinten gaan. De warme kleuren worden door het gemêleerde glas verbonden met het groen en turkoois. De boventoon voeren kleuren die symbool staan voor warmte, liefde en geborgenheid. Groen en turkoois zijn kleuren die ruimte , rust en perspectief geven.