Stiltecentrum GGZ in Geest, Haarlem

Titel: “Even word je getroost”
Techniek: hout, glas, sloophout, verf

Opgenomen worden in de psychiatrie is een ingrijpende gebeurtenis. Het roept vaak gevoelens van verwarring, ontreddering, machteloosheid , eenzaamheid en aanvechting op. In deze situatie kan een stiltecentrum een plek zijn om even tot rust te komen. De verbeelding kan hierbij een belangrijke rol spelen. Verbeelding kan ruimte scheppen voor wat mensen meemaken en bezighoudt.

Bij het kunstwerk zijn symbolen gekozen die dichtbij het leven staan. Ze zijn uitgevoerd in zoveel mogelijk materialen uit de natuur.

Centraal staat een gestileerde boom, in diverse steensoorten. Deze boom staat symbool voor het menselijk leven zelf. Een boom heeft wortels, een kern en takken die naar het licht willen groeien. In een boom zit beweging, zit dynamiek. Geen boom is gelijk aan een ander.

Rondom de boom zijn bogen van licht aangebracht, in glas met warme kleuren. De bogen kunnen verwijzen naar de regenboog als teken van hoop, of naar de zon die warmte geeft en energie.

Het kunstwerk bestaat uit diverse panelen, met als basiskleuren blauw en groen. Kleuren van ruimte, perspectief, rust en uitzicht.

Het blauwe water heeft een dubbele symboliek. Water als bron, want water hebben we nodig om te kunnen leven. Het water staat ook symbool voor chaos. Water kan bedreigend zijn, je kunt er in verdrinken, ten onder gaan.

Op de voorgrond is ruw hout te zien. Stukken hout van de pure boomstam. Mooi van kleur en structuur, maar ook ruw. Deze stukken hout verwijzen naar het leven binnen de psychiatrie. Ze symboliseren de weerbarstigheid van het menselijk bestaan. Je kunt er letterlijk de splinters van in je handen krijgen.