Stiltecentrum Antes (GGZ) Capelle aan den IJssel

Titel: Reiken naar licht

Techniek: Gemengde techniek (collage), hout, keramiek, steen en gips.

Het kunstwerk in dit stiltecentrum verbeeldt een boom als symbool voor het menselijk leven, maar ook voor het op zoek zijn naar leven , naar menswaardigheid.

 

De boom is omgeven door de elementen water, aarde en lucht. De wortels van een boom zoeken naar voeding om te kunnen leven dwars door alle woestenij en obstakels heen.

Hoe weerbarstig de leefomgeving ook is, een boom zoekt door, om uiteindelijk bij voeding, bij water uit te komen. De takken van een boom reiken naar de hemel, naar het licht. Het blad dat afvalt en door de wind wordt weggeblazen, krijgt de vorm van vogels die al vliegend voor de vrijheid kiezen.

Na een lange winter waarin de boom kaal wordt en verschraalt, kleurt de boom in de lente uiteindelijk weer hoopvol groen. Te midden van de jaargetijden van het leven gaat de boom al zoekend zijn weg om te blijven groeien en in beweging te blijven,om  te blijven kiezen voor het leven. Zo is er veel overeenkomt tussen een mens en een boom.

Het kunstwerk wil ruimte, geborgenheid, beweging, rust, bestaansgrond en troost verbeelden. Grote thema’s die een belangrijke rol spelen in het leven van ieder mens maar zeker in het leven van een psychiatrisch patiënt.