Stiltecentrum verpleeghuis Oudelandse hof Berkel en Rodenrijs

Titel: Vlinders dansen in kleur

Techniek: Raam partij en deur met glaspanelen van glasapplique, glas op glas verlijmd

Kaarsenobject en losse vlinders aan de wand van glas mozaïek, bijpassend  zijde kleed met wol geborduurd.

Vlinders hebben van oudsher alles met religie te maken. De vlinder heeft verschillende symbolische betekenissen. Algemeen symboliseert de vlinder de kortstondigheid van het leven,  vanwege zijn teerheid en korte levensduur. De vlinder die uit de pop kruipt, staat in de beeldende kunst symbool voor de ziel die het lichaam verlaat.

Ook in de christelijke beeldende kunst en iconografie is de vlinder een symbool van de opgestane menselijke ziel. Bij het sterven van de mens ontstijgt de ziel haar stoffelijk omhulsel, zoals een vlinder haar pop. De levenscyclus van rups naar pop naar vlinder symboliseert leven, dood en opstanding.

De transformatie of gedaanteverwisseling van de vlinder is ook symbolisch geworden voor het proces van het leven zelf. Naast de gedachte aan leven en dood straalt de vlinder ook vrolijkheid en levenslust uit. Vlinders fladderen van bloem naar bloem, ze lijken haast te dansen. Vlinders schenken ons kleur en vreugde.

In de ramen is gewerkt met de kleuren groen, blauw en paars. Ook is hier en daar een oranje accent aangebracht, om zo de verbinding met de kozijnen van het gebouw te maken. Blauw- en groentinten werken niet alleen rustgevend, maar zijn ook ruimtelijk en harmoniserend. Blauw is vooral de kleur van perspectief en oneindigheid, de kleur van water van lucht. Blauw staat symbool voor betrouwbaarheid, vriendelijkheid en ontspanning. Groen is de kleur van het leven, van de natuur, van begroeiing, en staat symbool voor nieuw leven, hoop en groei.