Stiltecentrum Ontmoetingskerk Gouda

Titel: De boom en de bron
Techniek: hout met glas mozaïek
Gebaseerd op Psalm 1

De boom is het aansprekend symbool voor het leven, nog preciezer: voor de mens zelf. Een boom heeft wortels, takken, een stam en een kern. Een boom verandert met de jaargetijden mee. Voor de boom is het belangrijk aangesloten te zijn op de goede bron om te kunnen leven.

De leefregels van God zijn in Psalm 1 als de goede bron voor de boom. Dit beeld van de boom in deze psalm wil uitdrukken dat Gods leefregels de mens gelukkiger kunnen maken. De leefregels, Gods Thora, zijn geen juk maar woorden van bevrijding, woorden als voeding die de boom doen groeien.

Gelukkig is de mens, die op zoek gaat naar de manier waarop Gods leefregels gestalte kunnen krijgen in het leven hier en nu. Gelukkig is de mens, die zich door Gods Woord wil laten inspireren.

Gods eeuwenoude leefregels geven de mens nog steeds houvast en steun, ze kunnen fungeren als ijkpunt. De mens die op zoek is naar deze basis, deze bron, zal zijn als een boom geplant aan stromend water, zo zegt de eerste psalm. Deze mens is aangesloten op de bron van het leven, die de boom van voeding zal voorzien. Een bron die in alle jaargetijden van het leven de boom zal ondersteunen. De bron, die zal troosten en bemoedigen als het leven meedogenloos, hard en moeilijk is. De bron, die houvast en vertrouwen zal geven, dat de boom niet zal verdorren. De boom zal op tijd vrucht dragen. Zo zal zichtbaar worden waaruit deze boom leeft, zijn bladeren verdorren niet.

De boom op het tweeluik is uitgevoerd in wit glas. De takken groeien uit naar het Licht, naar de hemel. Tussen twee takken in zijn oranjerode stukjes glas te zien, die tot diep in de kern van de boom doordringen. Deze oranjerode kleur staat voor Gods Geest, die de mens tot in de kern raakt. De Geest maakt het mogelijk dat de mens in beweging komt en keuzes maakt. Om uiteindelijk de keuze te maken voor een leven met daarin plaats voor God.