Gedachtenis wand / Stiltewand

Op veel verschillende plaatsten heb ik de afgelopen jaren gedachtenisobjecten ( gedachtenishoek of wand) mogen ontwerpen. Ze zijn allemaal weer anders passend en afgestemd op de wensen van de opdrachtgever maar ook passend bij de locatie. De grootte verschilt per locatie. In principe kan een gedachtenis hoek uitgevoerd worden in verschillende materialen zoals; glas, hout, glasmoza´ek met of zonder licht erachter, textiel of een moderne icoon.

Achtergrond gedachtenisobject

In veel kerken zien we de laatste jaren steeds vaker een gedachteniswand/stiltewand ontstaan. Meestal krijgt de gedachteniswand een plaats in de kerkzaal. Ook in zorginstellingen is er meer aandacht voor gedenkplekken zoals een gedachteniswand. Daar zien we dat op verschillende manieren uitdrukking wordt gegeven hoe te gedenken en met welk ritueel.
De gedachteniswand voorziet in de behoefte om mensen die overleden zijn te gedenken. Dit gedenken gebeurt op verschillende manieren. Voorbeelden daarvan zijn; duifjes van hout, bladblaadjes, kruisjes, stenen, houten schijfjes, glazen schijfjes. Op al deze vormen zien we dat de namen van hen die overleden zijn worden geschreven of gegraveerd. Meestal liggen de vormen een jaar in een kerk en worden dan aan de nabestaanden of dopelingen gegeven. Vaak zien we dat de vormen waarop de namen van overledenen staan meegegeven worden op de laatste zondag van het liturgisch jaar. Bij dopelingen meestal een jaar na de doop. In zorginstelling wordt een eigen protocol gevolgd.

Vaak geeft de gedachteniswand ruimte aan een boek waarin de namen zijn geschreven van de overledenen. Soms is er in de gedachtenishoek ook aandacht voor dopelingen die op een eigen manier zichtbaar zijn in ander boek of op andere elementen waarop de namen worden geschreven.

Naast de functie van gedenken heeft de gedachteniswand vaak ook de functie van stiltehoek. Een plaats waar mensen stil kunnen worden, mediteren of bidden of een kaarsje ( Een waxinelichtje of een elektronisch kaarsje)