Eigentijdse iconen

Iconen worden wel vensters op de hemel, ladders naar de eeuwigheid genoemd . Dit geeft aan dat het bij een icoon nooit om de icoon of afbeelding zelf gaat, ook niet om deze te aanbidden. Iconen laten geen natuurgetrouwe afbeelding zien. Ze geven een meer symbolische verbeelding om de kijker uit te nodigen door de icoon heen te kijken en zo te verwijzen naar het oerbeeld daarachter. Het oerbeeld verwijst naar God, Jezus, Maria en heiligen. Een icoon bevat een rijke schat aan symboliek.

Iconen scheppen ruimte voor verstilling, gebed en meditatie om daarin het mysterie en de mystiek van het geloof te ervaren. Juist in de overprikkelde tijd waarin wij leven zien we meer belangstelling voor iconen . Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door iconen vanwege het licht, de kleuren, het mystieke en de verwijzing naar het goddelijke. Gaandeweg is bij mij het verlangen ontstaan om hedendaagse iconen te maken. In mijn werk volg ik de symboliek van de oude iconen, daarmee wil ik recht doen aan de historische authenticiteit. Op elke icoon is de Bijbeltekst waar de icoon op is gebaseerd aanwezig onder het zachtgele glas.

Iconen zijn het meest bekend als geschilderd, toch kende de oude traditie ook iconen gemaakt van glasmozaïek of textiel. Met deze hedendaagse iconen voeg ik mij graag in de traditie van iconen van glasmozaïek.

Tentoonstelling eigentijdse iconen 2021/2022

Vanaf 2015 maak ik als vrije werk eigentijdse iconen van glasmozaïek. Inmiddels zijn er 27 iconen. Mijn wens is om de iconen tentoon te stellen in verschillende kerken. Inmiddels zijn er vele tentoonstellingen geweest. In 2021/2022 zullen er meer volgen.

Passie en Missie

De iconen komen vanuit mijn passie tot stand. Ze vormen onderdeel van mijn missie om het christelijk geloof naar het leven van nu te vertalen. Om deze passie en missie te kunnen blijven doen ben ik genoodzaakt voor een expositie een huurtarief te vragen om daarmee in de kosten te kunnen voorzien. Zie ook de mogelijkheden en voorwaarden zoals beschreven bij exposities. Wil je meer daarover weten; neem dan contact met mij op.

Iconen in opdracht

Eigentijdse iconen maak ik in opdracht. De iconen uit de serie zijn niet te koop, wel is het mogelijk om er een reproductie van te bestellen.

In opdracht kan ik wel een eigentijdse icoon maken. Voor de kerkzaal van geloofsgemeenschap “de drie ranken” in Apeldoorn maakte ik de Eleousaicoon.