Introductie Kruiswegstaties
Kruiswegstaties laten de weg zien die Jezus Christus is gegaan. Ze verbeelden zijn lijden, sterven en een enkele keer ook zijn opstanding.
In de loop der jaren zijn heen diverse soorten kruiswegen ontstaan verschillend weergegeven door kunstenaars.
De kruisweg laat de strijd tussen goed en kwaad zien. Aan de ene kant het onrecht, het verraad, de spot, de vernedering en de onverschilligheid, aan de andere kant de onvoorwaardelijk trouw, naastenliefde, medelijden en de onmacht van mensen die liefhebben. De kruisweg is het verhaal over liefde, lijden, verraad, vriendschap, haat, dromen, vrijheid, eenzaamheid, waken, angst, woede en verzoening. Een verhaal dat zich in ieders leven afspeelt. Ieder menselijk gegeven is in de kruisweg terug te vinden. De kruisweg neemt ons mee voorbij de onmacht en ontreddering, namelijk naar het verhaal van de liefde. Liefde die het laatste woord heeft.
Het is goed om de weg van Jezus steeds weer te gedenken. Dat was de reden waarom er ooit kruiswegstaties zijn gemaakt. Zodat mensen in staat werden gesteld zich in te leven in het verhaal van Jezus maar ook het lijden in de wereld van nu met andere ogen te bekijken, namelijk die van medelijden en mededogen.
De kruisweg is niet voorbehouden aan de tijd rondom Pasen. Omdat het elke dag van belang is om ons te realiseren dat God mens is geworden. Jezus is de weg van God gegaan en heeft die ons willen voorleven. Vanaf het begin heeft Jezus tegenwerking ervaren, dat is de rode lijn in zijn leven. Maar Jezus bleef trouw aan zijn roeping om te kiezen voor de weg van liefde, zelfs tot de dood erop volgde.